14. Pučnikov simpozij (vabilo)

Inštitut dr. Jožeta Pučnika 

v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung, Evropsko platformo spomina in vesti in občino Slovenska Bistrica vljudno vabi na 14. Pučnikov simpozij, ki bo v petek, 10. marca 2023, ob 13. uri v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici.

So trenutki v razvoju skupnostnega bivanja, ko se je treba zaustaviti, ponovno razmisliti in osmiliti trenutek časa, saj se sicer lahko zgodi »padec s stečajev«. In teh je bilo v zadnjem stoletju več kot dovolj. Našo civilizacijo so hromili različni totalitarni in avtoritarni režimi. V začetku dvajsetih let 21. stoletja se zdi, da se zgodovina nesrečno ponavlja. Vsi propadli poskusi družbenega inženiringa so imeli svojo ideološko platformo in prav vsi so si našli priročnega rasnega ali razrednega (političnega) sovražnika. Povzročili so na stotine milijonov žrtev.

V zadnjem obdobju je ponovno dvignil glas t.i. kulturni marksizem, ki ima sicer globoke korenine v zgodovini komunističnega gibanja. Prenovil je retoriko, marksistični ekonomizem zamenjal s kulturnim, razredni boj zamenjal s kulturnim, a nekaj je ostalo skupno: kulturno hegemonijo doseči s radikalno mentalno preobrazbo, s spremembo software of mind človeka, kot bi rekli s sodobno govorico. T.i. kulturni marksizem v svoji nehumani dimenziji kaže celo strašnejši potencial kot klasični.

Vsi ti procesi imajo resne globalne posledice. Geopolitična razmerja se drastično spreminjajo, kultura smrti je ponovno na pohodu, kar lahko spremljamo ob ruski agresiji na nedolžno sosedo. Ta in druga vprašanja bomo skušali osvetliti na okrogli mizi z odličnimi poznavalci.

PROGRAM 

12:00 Spominski obisk groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu. 

12:30 Prihod udeležencev in registracija. 

13:00 Pozdravni nagovori:

Dr. Andreja Valič Zver, predsednica Sveta IJP

Dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice 

Holger Haibach, Konrad Adenauer Stiftung (KAS)

Dr. Marek Mutor, predsednik Evropske platforme spomina in vesti (video nagovor)

Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP

13:30 NOVA KULTURNA VOJNA: GROŽNJA NAŠI CIVILIZACIJI?   

Dr. Matevž Tomšič, sociolog, univerzitetni predavatelj in publicist.

Dr. Žiga Turk, informatik, bivši minister, univerzitetni predavatelj in publicist.

Dr. Andrej Fink, pravnik za področje teorije o državi, ustavnega in mednarodnega prava ter mednarodnih odnosov.

Dr. Dimitrij Rupel, sociolog, prvi zunanji minister Vlade RS in publicist.

Janez Janša, predsednik SDS, večkratni minister in predsednik vlade RS.

Moderator dr. Metod Berlec, urednik in TV-voditelj.

15:30 Odmor 

15:45 Premierna predstavitev knjige avtorja mag. Igorja Omerze:                                                                                     VELIKANI SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE IN UDBA                                                                                              Jože Pučnik – Psevdomarksist

16:15 Podelitev diplom o uspešnem zaključku Akademije dr. Jožeta Pučnika (letnik 2021 in 2022).

16:30 Svečana akademija s podelitvijo                                                                                                                                   Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji.                                                        Nagovor predsednika Akademskega sveta IJP dr. Matevža Tomšiča

Dodaj odgovor