Dušan S. Lajovic

Pučnikova plaketa je namenjena tistim izjemnim posameznikom, ki s svojim javnim delovanjem, bodisi v politiki bodisi na drugih družbenih področjih (znanost, mediji, civilna družba), pomembno prispevajo k krepitvi demokratičnih standardov in rasti demokratične politične kulture v Sloveniji.

Naš letošnji nagrajenec, g. Dušan Lajovic, nedvomno sodi v to kategorijo. Gre za podjetnika, poslovneža, diplomata in ne nazadnje intelektualca, avtorja knjige Med svobodo in rdečo zvezdo, ki je v Sloveniji postal najbolj znan kot »avtor« »razvpite« spletne strani udba.net. Predvsem pa gre za velikega demokrata in domoljuba, ki navkljub temu, da je velik del svojega življenja preživel v tujini, nikoli ni opustil svoje pripadnosti slovenskemu narodnemu telesu. Tako je leta 1992 postal častni konzul Slovenije na Novi Zelandiji, leta 1997 pa  častni generalni konzul za Novo Zelandijo – to funkcijo je opravljal do leta 2003. Leta 2005 mu je bil  – ob njegovi 80-letnici – podeljen zlati red »za zasluge pri povezovanju in ohranjanju slovenske skupnosti v Avstraliji in Novi Zelandiji, pri osamosvojitvi Republike Slovenije, mednarodnem priznanju ter gospodarskih povezavah Slovenije s svetom na diplomatskem mednarodnem področju«.

Letošnjega nagrajenca je zaznamovala tragična usoda njega in njegove družine (ki je bila prisiljena v eksil). Družina Lajovic je bila del najbolj izobraženega in podjetnega sloja slovenske družbe in kot takšna gonilna sila njenega ekonomskega in siceršnjega razvoja. Ravno zato pa je bila ‘trn v peti’ komunističnim oblastnikom in grožnja njihovim načrtom po izgradnji nove ‘brezrazredne’ družbe, kar pa je v dejanskosti pomenilo vzpostavitev zatiralskega režima,  ki je sistematično omejeval svobodo in kršil pravice državljanov, poleg tega pa povzročil razvojno zaostajanje slovenske družbe. Ostanki tega režima pa imajo tudi po formalnem sistemskem prehodu še vedno zelo veliko družbeno težo, kar predstavlja glavno oviro pri dokončanju t.i. tranzicije, tj. pri vzpostavitvi delujočega sistema zahodnega tipa.

Lajovic je velik del svoje življenjske energije vložil v sistematično razgaljanje dejanskega značaja bivšega komunističnega režima in njegovih nosilcev, ki so si kasneje nadeli maske demokratov, a svojega karakterja niso spremenili – dejansko še vedno delujejo na način, ki z vrednotami evropske civilizacije nima kaj dosti skupnega. Tako lahko z gotovostjo rečem, da gre naša nagrada tudi letos v prave roke!

(Nagovor dr. Matevža Tomšiča, predsednika Akademskega sveta IJP)