Predsednica Sveta IJP dr. Andreja Valič Zver na predstavitvi knjige Prekletstvo priljubljenosti: “CDI je z izdajo publikacije o populizmu dosegel izjemen dosežek, ki je zelo dobrodošel”

Včeraj je v Budimpešti izšla knjiga z naslovom Prekletstvo priljubljenosti (The Curse of Popularity) s strokovnimi/znanstvenimi teksti o populizmu, v katerem je z uvodnikom sodelovala tudi predsednica Sveta IJP in CDI (Christian Democratic Institute). Različna poglavja v knjigi raziskujejo naravo in zgodovino pojava, ki je postal znan pod pojmom “populizem”. 

Knjigo sta uredila Bernadett Petri in Kristof Heil, eseje pa so prispevali madžarski, slovenski, venezuelski, italijanski in nemški avtorji. Svoj prispevek je v knjigo o populizmu prispeval tudi dr. Matevž Tomšič, predsednik Akademskega sveta IJP.

Na predstavitvi knjige je predsednica sveta dr. Andreja Valič Zver nagovorila zbrane priostne (video nagovor). Njen nagovor objavljamo v celoti.

—–

“Spoštovani urednik dr. Petri, spoštovani avtorji, cenjena publika.

Kot predsednica sveta Krščanskodemokratskega inštituta izražam izjemno zadovoljstvo, da dosedanji dialog, ki ga povzema ta publikacija, prispeva z zmanjšanju deficita na (tem) področju znanstvenoraziskovalne produkcije. Bralci bodo lahko pri populizmu našli marsikateri odgovor, ki ga doslej niso mogli najti. Publikacija je namenjena predvsem univerzitetni skupnosti, pa tudi ostali strokovni javnosti, medijev in seveda politikom ter tistim, ki se s politiko ukvarjajo na različne načine. Hkrati predstavlja ta razprava o populizmu ustrezno in izjemno plodno podlago za nadaljne raziskovanje te problematike. Predvsem pa je cilj vsake znanstvene obravnave družbenih pojavov objektivnost in resnica. S tem se izognemu vrednostnemu in navijaškemu artikuliranju, kar je znano tudi javnosti. Nekritično zavračanje ali po drugi strani poveličevanje fenomena vsekakor ni pravi pristop. Temu se v medijih in politiki vedno ne moremo izogniti, saj gre za predvsem drugačno komunikacijo.

Z vidika družboslovja, predvsem politologije, je populizem razmeroma nov pojav, star komaj kaj več kot pol stoletja. Če bi na primer iskali definicijo pojma v slovarjih starejšega datuma, bi jo težko našli. In niti v večini novejših slovarjev. Glavni razlog – glede na to, da se je v politični realnosti pojavil že pred stoletjem in pol – je v tem, da je populizem kot politični pojav izjemno raznolik, pravo “sračje gnezdo”. Zato si populizem zelo težko določi prepoznavo, enotno in konsistentno vsebinsko jedro, lastno ideološko identiteto. Nima domovinske pravice niti v nobeni od klasičnih ideologij. Bližje resnici smo, če rečemo, da populizem vzame “malo tu, malo tam”. Namesto skupne vsebine bi lahko opredelili značine metode obnašanja ali tipičen politični aktivizem ali pristop.

Naj poudarim, da je CDI z izdajo publikacije o populizmu dosegel izjemen dosežek, ki je zelo dobrodošel. Na koncu bi se rada v imenu Krščanskodemokratskega inštituta zahvalila uredniku dr. Bernadettu Petri in vsem avtorjem.”

Dodaj odgovor