Konferenčno dvorano v Evropskem parlamentu poimenovali po dr. Jožetu Pučniku

Evropski parlament je v ponedeljek, 11. junija 2018, odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju poimenuje po očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku, čigar ime nosi tudi naš inštitut.

Odločitev Evropskega parlamenta pomeni posebno čast za Slovenijo. Pobudo za poimenovanje je pred več kot petimi leti dal evropski poslanec dr. Milan Zver. Pot od ideje do realizacije ni bila lahka, smo pa veseli, da je Pučnik dobil mesto med velikani sodobne evropske zgodovine, ki so odločilno vplivali na usodo evropske celine, kot so bili Robert Schuman, Altiero Spinelli, Winston Churchill, Konrad Adenauer in drugi.

Predsednica Sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika, dr. Andreja Valič Zver, je ob odločitvi Evropskega Parlamenta spomnila, da se je dr. Jože Pučnik ob prelomnih časih odzval klicu svoje domovine. Njegovemu pogumu in vztrajni volji se lahko Slovenci v največji meri zahvalimo, da smo stopili na pot demokracije, da imamo svojo državo in da smo vključeni v Evropsko Unijo.

Dr. Jože Pučnik je bil sicer skromen človek in ni maral javnih priznanj in nagrad, je ob tej novici na intervjuju na televiziji Nova24TV poudaril ustanovitelj Inštituta dr. Jožeta Pučnika in njegov sin Gorazd Pučnik. Menil pa je, da je odločitev Evropskega Parlamenta treba gledati širše. »To je najprej izjemno priznanje Sloveniji in pa tudi znak spoštovanja ljudi, ki so ga poznali in jim je dosti pomenil«, je še dodal gospod Pučnik.

Pobudo  za poimenovanje dr. Zvera je podprl tudi vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber in ob tem slavnostnem dogodku izpostavil, da dr. Jože Pučnik ni bil le gonilna sila slovenske neodvisnosti ampak tudi velik Evropejec. “Njegova zapuščina je bila vse prepogosto spregledana. Ime tega evropskega velikana bo zdaj za vedno zapisano v evropsko zgodovino,” je še dejal.

Slavnostna inavguracija bo v Evropskem parlamentu predvidoma konec junija.

Vabljeni k ogledu video nagovorov, ki so jih ob razglasitvi objavili evropski poslanec in pobudnik poimenovanja dr. Milan Zver, vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Vabljeni k ogledu video nagovorov, ki so jih ob razglasitvi objavili:

– evropski poslanec in pobudnik poimenovanja dr. Milan Zver:

– vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber:

– predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša:

Please follow and like us:

Dodaj odgovor