Zaključil se je zadnji sklop predavanj Akademije dr. Jožeta Pučnika

Na zadnjem sklopu predavanj Akademije dr. Jožeta Pučnika so slušateljem različne teme predstavili Boris Tomašič, mag. Dejan Kaloh in dr. Jože Možina. Predavatelji so spregovorili o vladavini prava, medijski sceni v Sloveniji in slovenski zgodovini.

Kot prvi je slušatelje nagovoril Boris Tomašič, ki je spregovoril o slovenskih medijih in o neuravnoteženem slovenskem medijskem prostoru. Po mnenju Tomašiča imamo v Slovenijo v večini medije, ki so naklonjene levi politični opciji in so jasno profilirani. Pojasnil je, da je večina časopisov, radijskih kanalov in televizij »nagnjenih« v levo. V razpravi je tudi omenil zadnjo izmišljeno medijsko afero »non paper«, ki po njegovem mnenju zgolj škoduje ugledu Slovenije. »V Evropo se pošilja neresnične informacije s strani opozicije, ki je očitno obupana. EU je potem težko razložiti, kakšno je medijsko stanje v SLO. Morda niti ne želijo slišati. V današnjih časih ni več racionalne debate in soočanja argumentov,« je še povedal Boris Tomašič.

V nadaljevanju je spregovoril poslanec mag. Dejan Kaloh, ki je slušateljem spregovoril o vladavini prava. Kot pomembno je izpostavil dvoje, da vladavina prava zahteva dosledno spoštovanje človekovih pravic in da morajo biti sodniki neodvisni in nepristranski ter morajo odločati po pravu, v skladu z zakoni. »V kolikor ni objektivnega in nepristranskega sodstva, je vladavina prava mrtva črka na papirju. Sodstvo mora biti neodvisno in sodniki morajo biti avtonomni pri svojem odločanju, sklicujoč se na zakon in brez zunanjih pritiskov,« je dejal Dejan Kaloh, ki je tudi mnenja, da nepristranskost sodnikov pomeni tudi to, da ne sodijo osebam, s katerimi so v konfliktu ali v kakšnem razmerju. Kaloh je v drugi polovici predavanja odprl temo krivičnih sodb in da bomo morali v Sloveniji na tem področju storiti še mnoge izboljšave in okrepiti vladavino prava.

Na koncu je sledila predstavitev knjige Slovenski razkol: Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora avtorja dr. Jožeta Možina. Dr. Možina je v začetku spregovoril o totalitarizmih na slovenskem in pojasnil kaj totalitarizem je: »Totalitarizem je način delovanja politične ali katere druge družbene sile, ki se bori za popolno prevlado v družbi. Za uveljavitev svoje prevlade posega po vseh vzvodih ne glede na žrtve.« V nadaljevanju je dr. Jože Možina povedal ključna izhodišča knjige Slovenski razkol in slušateljem predstavil njeno vsebino.

Please follow and like us:

Dodaj odgovor