Zaključil se je drugi sklop predavanj Akademije dr. Jožeta Pučnika

V uvodu je evropski poslanec in podpredsednik SDS dr. Milan Zver predstavil nastanek, razvoj in potencial Slovenske demokratske stranke. Poudaril je, da je stranka nastala iz dveh izjemno pomembnih korenin – SDZ in SDZS –  ter da je počrpala vse pomladne Demosove vire, ki še vedno živijo. Ob tem je dejal, da sta bili ti dve stranki v času osamosvajanja ključni del Demosa. »Že prve dni vojne za Slovenijo, je kazalo, da Jugoslavija ne bo mogla parirati mladi in novi državi. V nekaj dneh so slovenska vojska in ostale strukture obrnile situacijo v svojo prid, ko smo zavzeli mejne prehode. Takoj v vojni se je videlo, da je vojska močna,« je še povedal evropski poslanec Milan Zver. V nadaljevanju je v izpostavil, da je SDS vedno dajala velik pomen spravi, saj razcepljen in deljen narod nima prave prihodnosti in ne more uresničiti vseh svojih potencialov. Zver se je dotaknil tudi zrežiranega sodnega procesa Patria, ki ga je označil za absurd in ob tem dodal, da akterji tega umazanega početja niso nikdar odgovarjali za svoje napake, kar je velik paradoks. »Takrat so EU institucije gledal vstran, čeprav so vedeli zakaj se gre. Tukaj EU na področju vladavine prava ni naredila prav ničesar,« je bil oster Zver.

V drugem delu izobraževanja je univerzitetni profesor ter predsednik Akademskega sveta IJP Matevž Tomšič predstavil temo »Težave pri uveljavljanju demokracije v Sloveniji s posebnim poudarkom na medijih.« Na začetku predavanja je predstavil situacijo v devetdesetih letih in dejal, da je bila v tistih časih samostojna država edini možen okvir za razvoj demokracije v Sloveniji in da takrat nikakor ni šlo za trend širjenja demokracije v Jugoslaviji ampak smo imeli divergentni trend v razvoju. V drugem delu svojega predavanja je predstavil trenutno stanje v Sloveniji in izpostavil, da se hegemonija levice vzdržuje preko medijev in da je  v slovenskih medijih je precej šibka nazorska pluralnost, kar nakazujejo tudi vse raziskave, ki so pokazale, da prevladujejo vrednote, ki jih lahko pripišemo levi politični polobli. Tomšič je prisotne tudi opozoril na dvoličnost slovenskega medijskega prostora in podal primer, ko je nekdanji predsednik vlade Šarec pozival državna in ostala podjetja, da naj ne oglašujejo v tako imenovanih neposlušnih medijih. Tomšič je ob tem zgroženo ugotavljal, da ne samo, da ni prišlo do kakšnega ostrega odziva medijev, nekateri so celo poziv k ne oglaševanju pozdravljali.

Akademija dr. Jožeta Pučnika se je nadaljevala s predavanjem dr. Vinka Gorenaka, državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade, ki je spregovoril o aktualni politični situaciji v Sloveniji. V svoji predstavitvi je predstavil slovenski volilni sistem in ga primerjal s sistemi v drugih državah. V drugem delu predavanja je predstavil trenutno politično situacijo v Sloveniji ter s slušatelji izmenjal nekaj mnenj ter razmišljanj.

V zaključnem delu je slušatelje 30. Akademije dr. Jožeta Pučnika nagovorila vodja slovenske delegacije v Evropskem parlamentu Romana Tomc in predstavila aktualno politične razmere v Evropi. V uvodnem delu predavanja je predstavila trenutno dogajanje v Evropski uniji in razmerja znotraj Evropskega parlamenta. Kasneje je predstavila svoj pogled na dobavo cepiv. Povedala je, da je Evropska komisija sklenila pogodbe, s katerimi je financirala razvoj cepiva, zaradi česar se je pričakovalo, da bodo podjetja spoštovala pogodbe in dobavljale cepivo. V svojem predavanju je tudi predstavila argumente, zakaj je slovenski predlog Nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost dober ter pohvalila vlado za odličen izkupiček pogajanj. Kot eno izmed najpomembnejših zadev je izpostavila slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Evropska poslanka je povedala, da se ji zdi v sklopu predsedovanja EU zelo pomembna konferenca o prihodnosti EU, saj se je EU znašla na razpotju. V svojem govoru je tudi ostro obsodila cenzuro ter laži Sophie Sophie in ‘t Veld, ki ni dovolila, da bi predsednik vlade z videoposnetkom prikazal resnično stanje v Sloveniji.

Please follow and like us:

Dodaj odgovor