Intervju s predsednico Sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andrejo Valič Zver

Predsednica Sveta Inštituta dr. Andreja Valič Zver je v intervjuju za oddajo Sreda v Sredo med drugim spregovorila o delovanju in prihodnjih projektih Inštituta dr. Jožeta Pučnika, dediščini dr. Jožeta Pučnika v slovenskem prostoru in inauguraciji konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku.  Poudarila je tudi pomen izobraževanja o politični in demokratični kulturi ter spregovorila o stanju demokracije v Sloveniji.

“Pridobivanje politične kulture, tako na lokalnem, državnem kot tudi na evropskem nivoju, je absolutno nujno”, je poudarila dr. Valič Zver in opozorila, da na žalost v slovenskem političnem prostoru med strankami ni nekega konsenza, da bi izobraževala svoje člane, kar bi bilo sicer nujno po zgledu starih, utrjenih demokracij. “Za razvoj demokracije ni dovolj le vzpostavitev demokratičnih institucij, ampak je potrebno intenzivno razvijati tudi demokratično kulturo,” je še dodala dr. Valič Zver. Opozorila je tudi na pomen dvigovanja zavesti o nacionalni identiteti in pripadnosti.

Ob prihajajočem Evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov je dr. Valič Zver spomnila na pomen delovanja Študijskega centra za narodno spravo v slovenskem prostoru, ki raziskuje sistemske kršitve človekovih pravic v času komunizma. “Cilj zgodovinopisja je, da išče resnico. Kot pravijo glavni teoretiki zgodovinarjevega dela, kot je npr. Marc Bloch, zgodovinarjevo delo ni nikoli končano. Ko se pojavijo nova dejstva in dokumenti, mora zgodovinar to analizirati, ovrednotiti in metodološko obdelati. In tisti zgodovinar, ki obtiči za svojo mizo in se drži svojih spoznanj, je zgodovinarski uradnik. Bojim se, da imamo pri nas imamo preveč zgodovinskih uradnikov,” je še zaključila dr. Valič Zver.

 

Please follow and like us:

Dodaj odgovor