Odkritje spominske plošče dr. Jožeta Pučnika ob hiši pri Zbiljskem jezeru

V petek, 25. maja 2018 je potekalo slovesno odkritje spominske plošče ob hiši pri Zbiljskem jezeru, v kateri je v letih od 1996 do 2003 prebival dr. Jože Pučnik, oče slovenske države, demokrat, disident, politični zapornik in predsednik DEMOS.

Tu je preživel srečna leta svojega življenja, je dejal njegov sin Gorazd Pučnik, ustanovitelj Inštituta dr. Jožeta Pučnika in nadaljeval: »Kdor ga pozna, ve, da je bil bojevnik in da ni nikoli odnehal in upal na boljši jutri. Tisti, ki preživijo zapor, kljub temu, da so bili zaprti po krivem, jih nič ve ne zlomi. In on je bil tak do konca«.

Kot je v nagovoru poudaril Leon Merjasec, predsednik lokalnega odbora SDS, si je Medvoški odbor SDS že leta prizadeval za ustrezno obeležitev bivanja, očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika. In dodal, da so ponosni na to, da je v okolici  Medvod preživljal čudovite trenutke skupaj z družino.

Predsednica Sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika, dr. Andreja Valič Zver, je spomnila, da se je dr. Jože Pučnik ob prelomnih časih odzval klicu svoje domovine. Njegovemu pogumu in vztrajni volji se lahko Slovenci v največji meri zahvalimo, da smo stopili na pot demokracije, da imamo svojo državo in da smo vključeni v Evropsko Unijo.

»Ponosni smo, da so prepoznali pomen Pučnikovega dela tudi v Evropskem parlamentu, kjer bodo po njemu poimenovali tudi eno izmed razpravnih dvoran. S tem se je dr. Pučnik postavil ob bok ostalim velikim evropskim demokratom, ki so odločilno vplivali na usodo evropske celine, kot so bili Robert Schuman, Altiero Spinelli in drugi. Mislim, da si dr. Jože Pučnik, kot oče slovenskega naroda, na vsak način zasluži, da mu pripada mesto med njimi«, je še dodala dr. Andreja Valič Zver.

Izjemen človek, velikih odločitev se je tako simbolično vrnil na svoj dom v Sloveniji.

Please follow and like us:

Dodaj odgovor