Evropski večer z dr. Milanom Zverom: Izzivi in grožnje evropski identiteti

V petek, 13. oktobra je v Ljubljani potekal evropski večer ki sta ga organizirala evropski poslanec dr. Milan Zver in Inštitut dr. Jožeta Pučnika. Dr. Milan Zver je z gostom dr. Matevžem Tomšičem govoril o izzivih in grožnjah evropski identiteti.

Na začetku je zbrane pozdravila predsednica Inštitita dr. Jožet Pučnika, dr. Andreja Valič Zver ter predstvila novo publikacijo, ki jo je izdal Wilfried Martens center za evropske študije, »Unity in Adversity«, ki bi jo lahko prevedli kot »Enotnost v stiski: priseljevanje, manjšine in religija«. V publikaciji je bil objavljen prispevek dr. Matevža Tomšiča z naslovom »Gradnja skupne evropske identitete: Med enotnostjo in raznolikostjo«. Sama publikacija pa je bila tudi izhodišče petkovega pogovornega večera.

V Evropi razpravljajo o tem, katere modele vključevanja priseljencev uveljaviti, da bi ohranili evropsko identiteto in zagotovili ustrezno družbeno kohezijo. Dr. Zver pa je zastavil pomembno vprašanje o »možnostih koeksistence s kulturami, ki so nestrpne, ki ne spoštujejo enakosti med spoloma in ne svobode posameznika«. Ob tem je dr. Tomšič poudaril, da »so zablode multikulturalizma v tem, da so razlike dobre. A razlike v vrednotah nujno vodijo v konflikt«. Tako dr. Zver kot dr. Tomšič pa sta se strinjala, da mora do praks, ki kršijo evropska načela in vrednote obstajati ničelna toleranca.

Gosta večera sta  v nadaljevanju z udeleženci odprla razpravo o migrantih, pomembno temo tako za Slovenijo kot za celotno Evropo. »Po nedavni anketi med evropskimi državljani jih kar 76% meni, da se je Evropska unija slabo odzvala na problem migrantov«, je opozoril dr. Zver ter ob koncu poudaril, da sobivanje brez asimilacije priseljenih migrantov ne bo mogoče.

 

Please follow and like us:

Dodaj odgovor