Pokop 150 žrtev iz brezna pri Konfinu

V nedeljo, 22. oktobra 2017 se je predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver s članico Upravnega odbora Ano Zagožen udeležila spominske slovesnosti in pokopa 150-ih žrtev iz brezen pri Konfinu | in ||. Spominske slovesnosti, ki je potekala na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi se je udeležil tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Pogrebno slovesnost je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, osrednja govornica pa je bila dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo.

Dr. Andreja Valič Zver se je v svojem nagovoru zahvalila vsem, ki so se pogumno trudili za resnico, izkop, identifikacijo in dostojanstven pokop žrtev Konfina ter dodala: “Izvensodni, množični, sistemski in sistematični umori na Slovenskem so zarezali v tisoče in tisoče življenj, krivih brez krivde in obsojenih brez sojenja. Konfin, Šentvid, Teharje, Huda jama, Crngrob, Lancovo, Šterntal, Petriček…. in še na stotine odkritih in neodkritih morišč vsepovsod po slovenskem ozemlju so neskončno dolga desetletja prisilno eksistirali kot črna pega našega javnega spomina.”

V dneh med 21. in 24. junijem 1945 so bili iz ljubljanskih bolnišnic v zapore Ozne pripeljani vojni ujetniki, ranjenci, bolniki in invalidi. Od tam so bili odpeljani v Kočevski Rog, v brezna pri Konfinu I in Konfinu II. Ocenjeno število žrtev je bilo do dvesto. Ker je šlo za enega najhujših zločinov zoper invalide in bolnike in ker so bile žrtve večinoma Slovenci, se je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, s Komisijo Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje leta 2006 odločilo za izkop posmrtnih ostankov. Ob izkopu so strokovnjaki identificirali 88 umorjenih ljudi. Ugotovili so, da naj bi bili umorjeni sami moški, med njimi je bila polovica mlajših od 25 let, nihče pa ni bil mlajši od 16 let. Nekaj družin identificiranih žrtev se je odločilo za svoj pokop. Večina pa se je odločila za skupni pokop.

Please follow and like us:

Dodaj odgovor